Hobby 60    Camplet 60    Isabella 60    Cabanon šotorske prikolice in glamping šotori    Comanche 60    Crespo 60

priprava hrane brez hladilnika

Na kampiranju se vse prehitro omejimo na juhe iz vrečke in testenine z omako iz pločevinke. Na prvi pogled se zdi, da brez hladilnika ne moremo jesti zdravo. Pa je temu res tako?
[Besedilo: Mojca Cepuš]

Najprej poglejmo, kaj pomeni »zdrav obrok«. Definicij je seveda veliko, rečemo pa lahko, da je zdrav obrok uravnotežen, torej vsebuje primerne količine beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in seveda prehranske vlaknine. Ni potrebno, da vse našteto pojemo v enem obroku, dobro pa je, da se potrudimo in imamo uravnotežen dan ali vsaj teden.

Drugi kriterij, ki se ga je dobro zavedati, ko govorimo o zdravi hrani, je pravilo o odsotnosti 5 strupov. Hrana, ki jo bomo jedli, naj bo brez belega rafiniranega sladkorja, bele moke, trans maščob, predelanih mesnin in ojačevalcev okusov.

Kaj jesti?

zajtrk ovseni kosmici z banano

 ZAJTRK:  ovseni kosmiči z oreščki in banano.

Za zajtrk je dobro, da jemo hrano, ki nam nudi veliko energije. Ovsene kosmiče in oreščke namočimo v vodi čez noč, najbolje kar v majhen kozarec za vlaganje. Zjutraj dolijemo rastlinsko ali navadno mleko v tetrapaku, dodamo narezano banano, posujemo s cimetom in zajtrk je pripravljen. Ko imamo možnost, izberimo svežo lokalno sadje.

Če vam ne dišijo sladki zajtrki, lahko pojeste tudi sendvič s trdo kuhanim jajcem in pršutom, ki je trenutno edina predelana mesnina, ki ne vsebuje aditivov in jo lahko kupite v konvencionalnih trgovinah. Če imate pri roki svežo zelenjavo, jo seveda dodate v sendvič, saj s tem povečate vnos vitaminov in mineralov, zraven pa poglodajte korenje, ki je zelenjava, ki bo brez hladilnika najdlje ostala sveža.

malica sadje

 MALICE  si rezervirajte za surovo sadje ali zelenjavo. Korenje, redkvice, paradižnik, paprika, zelena … Lahko si pripravite tudi zelenjavne palčke ali jabolčni sendvič z arašidovim namazom.

kosilo tortilja z zelenjavo

 KOSILO:  tortilja z zelenjavo in stročnicami.

Kupite polnozrnate tortilje, v katere narežete avokado, korenje, čebulo, tri sveže zelenjave, ki jih ni potrebno shranjevati v hladilniku, dodajte žlico vložene pretlačene koruze in belega fižola, začinite s papriko v prahu, zavijte in okusno kosilo je tu. Če imate radi meso, v tortiljo dodajte nekaj rezin pršuta ali ribo v pločevinki. Ko se odločate za ribe v pločevinkah, večkrat izberite manjše ribe, ki so na začetku prehranjevalne verige.

vecerja kuskus z articoko in susenimi paradizniki

 VEČERJA:  kuskus z vloženimi artičokami in sušenim paradižnikom.

Kuskus je pšenična jed, zato izberite polnozrnatega, ki vsebuje 9 g vlaknin na 100 g izdelka. Za pripravo je zelo preprost, saj ga samo prelijemo z vročo vodo in čez nekaj minut je obrok pripravljen. V kuskus lahko narežete vložene artičoke in sušen paradižnik, po okusu, pa tudi kapre in olive. Ne pozabite, vedno kadar vidite priložnost, poskusite v obrok vključiti tudi svežo zelenjavo.

 

Na koncu ne pozabimo še na SOS paket. To je paketek hrane, ki jo imamo vedno na voljo bodisi v torbici, bodisi na mestu, kjer se najbolj pogosto nahajamo, kot je avtomobil, pisarna … V SOS paket si pripravite: vrečko študentske hrane, majhno vrečko kosmičev brez dodanega sladkorja, majhen tetrapak rastlinskega mleka, jabolko in korenček. Iz zgoraj navedenih živil si boste lahko vedno sestavili zadovoljiv obrok, da se boste lažje uprli nazdravi hrani na bencinskih servisih.

Mojca CepušBEFIT
Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka [prehranska svetovalka številnih podjetij, zdravilišč in hotelov ter avtorica priročnika Jem zdravo, živim zdravo]

www.prehrana.info

 

#TOP nasvet: Kako ohladimo vino brez hladilnika?

1. Uporabite hladen vodni vir, npr. potok, reko ali gorsko jezero. V kampu nalijte hladno vodo v večjo posodo ali umivalnik; če je na voljo, dodajte led.

2. Izparevanje ohlaja, zato steklenico ovijte v mokro servieto/brisačo/majico in jo postavite na veter ali prepih. Na podoben princip deluje tudi glinena posoda, ki jo pred uporabo dobro namočimo.

3. Poiščite hladilnik ali vsaj led - v kampih ali bližnjih gostinskih (ali celo trgovskih) lokalih vam bodo verjetno radi priskočili na pomoč, če le simpatično opišete svojo zadrego ;-)

freser sonaravna pridelava vin

SVETUJE: Frešer, sonaravna pridelava vin
{ljubezen do zemlje, trte in vina}
www.freser.si

 

 

ŠE VEČ ZANIMIVIH VSEBIN

 

Veliki Fredomov katalog camping in karavaning opreme 2024

 

10 let Kampirajmo skupaj!

 

Camp let sLOVEnija Facebook skupinaPRIDRUŽITE SE
Facebook skupini
CAMP-LET sLOVEnija

kjer lahko poklepetate z navdušenimi uporabniki Camp-letk in iz prve roke izveste vse, kar vas zanima o Camp-letkah.

 

 izjemno zložljivo pohistvo za kampiranje crespo

AKTUALNE NOVICE

arhiv gumb

 

 

DOGODKI

10 let Kampirajmo skupaj!
Kamp Velenje, 7.-9. 6. 2024

Že 8. Camp-let vikend je za nami 
Menina 2022, Zgornja Savinjska dolina

8. Camp-let vikend – kamp Menina
PRESTAVLJENO:  3.-5. junij 2022

7. Camp-let vikend – Kamp Sončni gaj
Terme Banovci, 4.-6. JUNIJ 2021

Šotorske prikolice v MB Europarku
Prestavljeno - nov datum sporočimo 

arhiv gumb

 

 

 

SPREMLJAJTE NAS

fb

FREEDOM
center
 

youtube

FREEDOM
center
 

 

avtodom

 

hobbycomanche

 

campletisabella

 

cabanoncrespo

KONTAKT

FREEDOM center
Mariborska cesta 200/a
3000 CELJE
 
map
 
telefon
+386 (0)41 739 688
+386 (0)31 688 877

+386 (0)64 119 100
 
cas
DELOVNI ČAS
marec - avgust
pon-pet: 9:00 - 17:00 
1. teden v avgustu - kolektivni dopust
september - februar
pon-pet: 9:00 - 16:00

Sobota in izven delovnega časa - po dogovoru.
 
info

SPLOŠNE INFORMACIJE

info@freedom-center.si
servis

SERVIS

servis@freedom-center.si
064-119--101
trgovina

TRGOVINA / OPREMA

oprema@freedom-center.si
064-119-100